Expertiza tehnica sisteme HVAC din cladiri pentru contracararea infectiilor cu SARS-COV-2

Operarea și exploatarea instalațiilor din clădiri în zonele cu potential focar de boală coronavirus (COVID-19), cu scopul evitării răspândirii SARS-COV-2 ca urmare a unor factori ce țin de instalațiile de încălzire, ventilare și climatizare (HVAC) și instalațiile sanitare.

Domeniul de aplicare este limitat la clădiri comerciale și clădiri publice (birouri, școli, zone comerciale, clădiri pentru sport etc), în care se presupune că prezența persoanelor infectate este doar ocazională.

In conditiile in care SARS-COV-2 rămâne activ până la 3 ore in aerul interior din clădiri și 2-3 zile pe suprafețele din camere în anumite condiții, particulele pot sta suspendate în aer și pot fi antrenate pe distanțe lungi între încăperi și în tubulaturile de ventilare (evacuare).

hvca

O expertiza a sistemelor HVAC din cladiri este necesara in vederea stabilirii masurilor necesare a fi luate in vederea limitarii si prevenirii raspandirii SARS-COV-2 prin sistemele de HVAC, acesta cuprinzand:

 

Servicii în construcţii

Analiza sistemelor HVAC din cladire in vederea stabilirii modului de influența a schemei de ventilare utilizate asupra transmiterii agenților patogeni

Se va analiza schema folosita in proiectul cladirii pentru distributia aerului în încaperi:

  • ventilare prin amestec;
  • Piston/Ventilare prin deplasare;
  • ventilare zonala/personalizata, in baza planurilor si documentatiei tehnice a sistemului instalat.
hvca

 

HVAC

Pregătirea si adaptarea instalațiilor HVAC in vederea limitarii si prevenirii raspandirii SARS-COV-2

  • ținând cont de modul probabil de transmitere pe cale aeriană a virusului SARS-COV-2, se deduce că sistemele HVAC pot atât contribui la răspândirea virusului cât și la reducerea ratei de transmitere;
  • particulele de mici dimensiuni pot fi transmise prin sistemele de ventilare așa cum s-a dovedit în cazul tuberculozei, pojarului (virus), gripei și febrei tifoide;
  • în unele cazuri, creșterea ratei de transmitere poate fi produsă chiar de lipsa sistemelor de ventilare;
hvca

 

O cerință preliminară pentru orice strategie de protecție în clădiri este ca sistemul HVAC sa fie bine proiectat, executat și întreținut in noile cerinte sanitare.

 

HVAC

Analiza posibilitatii de creștere a debitelor de aer. Introducere aer proaspat/evacuare în sistemele de ventilare si impactul asupra sistemelor existente.

  • masurarea parametri sisteme HVAC existente;
  • calcule debite;
  • calcule disponibil de presiune in scenarii de functionare propuse;
  • masurarea vitezei de circulatie a aerului prin tubulaturi, grile si echipamente.
hvca

 

HVAC

Influenta umidificarii și climatizarii asupra limitarii transmiterii SARS-COV-2

Transmiterea unor virusuri în clădiri poate fi limitată prin schimbarea temperaturii aerului și a nivelului de umiditate.

În cazul COVID-19, aceasta nu este, din păcate, o opțiune, deoarece virusul SARS-COV-2 este rezistent la schimbările de mediu și este sensibil doar pentru o umiditate relativă foarte mare peste 80% și o temperatură peste 30°C.

De verificat tratamentul intermediar in CTA cu filtrare HEPA si aducere la parametri acceptabili în clădiri.

hvca

 

Sănătatea pentru angajații tăi este importantă?

 

HVAC

Desfiintarea recircularii sau montarea de filtre HEPA

Particulele de virus din tubulaturile de evacuare pot, deasemenea, să reintre într-o clădire atunci când centralele de tratare aerului sunt echipate cu chesoane de recirculare.

Se recomandă:

  • evitarea recirculării centralizate în timpul epidemiilor SARS-COV-2;
  • închiderea clapetelor de recirculare (prin sistemul automat de management al clădirii sau manual);
  • oprirea sistemele de racire- incalzire care functioneaza cu recircularea aerului.
hvca

 

În cazul în care se renunta la recircularea centralizată vor apărea probleme în ceea ce privește diminuarea capacității de răcire sau de încălzire a spațiului.

Se verifica prin calcule limitele sistemului expertizat in cazul renuntarii la partea de recirculare a aerului sau la echiparea acesteia cu filtre HEPA (scade debitul si disponibilul de presiune – cu repercursiuni asupra capacitatii totale a sistemului). Se vor stabili si detalia masurile posibil de aplicat pentru mentinerea confortului termic in parametrii proiectati.

 

HVAC

Utilizarea cu precauție a sistemelor de recuperare a caldurii

În anumite condiții, particulele de virus din aerul extras pot reintra în clădire. Sistemele de recuperare a căldurii pot transporta virusul atașat particulelor din partea de evacuare a aerului în partea de introducere, prin scurgeri/ infiltrații.

În schimbătoarele de căldură rotative, particulele se depun pe partea de evacuare a suprafeței schimbătorului de căldură, după care acestea ar putea fi resuspendate atunci când schimbătorul de căldură se rotește spre partea de introducere a aerului.

Se verifica si se recalculeaza parametrii sistemelor fara recuperatoare. Se propun masuri de realizare a confortului in absenta recuperatoarelor de caldura.