MENIU

MENIU

EVALUARE
IMOBILIARĂ

Cum comand?

1

LANSEZI O CERERE DE OFERTA

CERE OFERTA

2

PRIMESTI OFERTA PE E-MAIL

3

ACCEPTI OFERTA

4

SEMNEZI CONTRACTUL

5

STABILESTI INTALNIREA

6

PRIMESTI RAPORTUL DE EVALUARE

Suntem o echipa de evaluatori imobiliari acreditati ANEVAR si avem ani de experienta in acest domeniu.

Oferim servicii de evaluare a proprietatilor imobiliare, corectitudine fata de clienti si atentie la detalii. Estimarile noastre sunt bazate pe date obtinute din piata si alte surse credibile de date, astfel incat serviciul primit aduce o estimare realista asupra valorii proprietatii imobiliare.

Like Consulting va pune la dispozitie servicii de de evaluare imobiliara acreditate ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Acreditati din Romania).

SERVICII DE EVALUARE IMOBILIARA ACREDITATE ANEVAR

SERVICII DE EVALUARE IMOBILIARA ACREDITATE ANEVAR

Elementele unei evaluari imobiliare

Evaluarea imobiliara reprezinta un proces de estimare al unei valori pentru un anumit tip de proprietate, acest lucru realizandu-se la o data specifica si fiind consemnat intr-un raport de evaluare.

Raportul de evaluare contine urmatoarele elemente:

Cum se realizeaza culegerea datelor pentru evaluarea imobiliara

Pentru realizarea evaluarii imobiliare, este necesara colectarea datelor despre aria de piata, despre proprietatea subiect si despre proprietati comparabile.

Datele despre aria de piata

Cuprind tendintele sociale, situatia economica, reglementarile, restrictiile legale si conditiile de mediu inconjurator care influenteaza valoarea proprietatii imobiliare in aria de piata definita in acest scop. Ele sunt colectate la nivel local, regional, national si international, in functie de proprietatea evaluata.

Datele despre proprietatea subiect

Se refera la informatii despre teren, istoricul proprietatii imobiliare subiect, constructii, caracteristici fizice, date despre venituri si cheltuieli. Pe langa aceste date, mai pot fi adaugate si alte elemente, in functie de proprietate si de situatie.

Datele despre proprietatile comparabile

Cuprind informatii despre proprietatile comparabile vandute/inchiriate sau oferite spre vanzare/inchiriere, date despre costurile de constructie, tipuri de constructii, materiale de constructii folosite, cheltuieli, venituri, depreciere, precum si alte date.

Inspectia proprietatii

Se efectueaza de evaluator, de regula in prezenta clientului sau a persoanelor desemnate de client. Inspectia ar trebui sa fie suficienta pentru:

In cazul in care inspectia nu a fost realizata sau a fost efectuata doar partial, acest lucru se va mentiona in raportul de evaluare, impreuna cu motivul bine justificat pentru care s-a procedat astfel.

Analiza pietei proprietatii

Pe langa aceste informatii, evaluatorul trebuie sa prezinte o analiza a pietei proprietatii subiect potrivita tipului sau de proprietate. Analiza se refera la examinarea pietei imobiliare specifice tipului de proprietate subiect in cauza, a cererii si a ofertei, precum si a ariei geografice de piata specifica proprietatii.

Analiza de piata va fi individualizata si realizata specific pentru acel tip de proprietate imobiliara.

Evaluatorul va defini, prezenta si formula o concluzie in raportul de evaluare, legata de CMBU a proprietatii subiect.

Abordarile de evaluare pentru determinarea unei concluzii asupra valorii proprietatii imobiliare

Pentru determinarea unei concluzii asupra valorii proprietatii imobiliare, evaluatorul utilizeaza metode specifice de evaluare, acestea fiind cuprinse in cele trei abordari de evaluare:

1

Abordarea prin piata

Abordarea prin piata reprezinta procesul prin care se obtin indicatii asupra valorii proprietatii imobiliare subiect, prin compararea ei cu proprietati asemanatoare care au fost vandute recent sau oferite spre vanzare.

Este un proces care se poate aplica tututor tipurilor de proprietati imobiliare, atunci cand exista suficiente date credibile legate de tranzactii si/sau oferte recente.

2

Abordarea prin venit

Abordarea prin venit se refera la procesul prin care se obtin indicatii asupra valorii proprietatii imobiliare subiect, prin care evaluatorul aplica metode specifice pentru a analiza capacitatea proprietatii subiect de a genera venituri si pentru a transforma aceste venituri intr-o indicatie asupra valorii proprietatii prin tehnici de actualizare. A

Abordarea se poate aplica oricarei proprietati imobiliare care genereaza venituri la data evaluarii sau care are potential de a genera venituri in contextul pietei (proprietati vacante sau ocupate de proprietar).

3

Abordarea prin cost

Abordarea prin cost reprezinta procesul prin care se obtin indicatii asupra valorii proprietatii imobiliare subiect, prin deducerea din costul de nou al constructiei/constructiilor a deprecierii cumulate si adaugarea la acest rezultat a valorii estimate a terenului la data evaluarii.

Abordarea prin cost poate fi folosita intr-un mod adecvat atunci cand proprietatea imobiliara include: