Cum obtin clasa energetica A pentru locuinta mea?

Cu totii ne dorim ca locuinta noastra sa fie incadrata in clasa energetica A, chiar daca de cele mai multe ori nu intelegem ce inseamna clasa energetica A sau care sunt costurile pentru a obtine cea mai eficienta clasa energetica.Clasa A este marcat pe certificatul de performanta energetica

Like Consulting care a realizat pana in prezent peste 500 de certificate energetice iti prezinta cateva masuri pe care locuinta ta ar trebui sa le ia pentru a beneficia de cea mai eficienta clasa energetica.

Clasa energetica A se obtine in cazuri extreme de rare in Romania, chiar si pentru o foarte mica parte din imobilele noi. Imobilele incadrate in clasa energetica A sunt atent proiectate si construite din punct de vedere al eficientei termice.

Ce inseamna in termini tehnici aceasta clasa energetica mult dorita?

Aceasta presupune un consum de maxim 125 kWh/m2/an, energie consumata pentru asigurarea  temperaturii optime – incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica, iluminat artificial. Pentru a intelege mai bine ce inseamna aceste valori vom analiza prin comparatie clasa energetica G care presupune un consum de minim 820 kWh/m2/an.

Tot mai multi clienti ai Like Consulting  isi pun urmatoarele intrebari:

  1. De ce nu am clasa energetica A pentru ca locuinta mea este izolata termic?
  2. De ce nu am clasa energetica A pentru ca locuinta mea are centrala termica?
  3. De ce nu am clasa energetica A pentru ca locuinta mea este nou construita?

De ce anume ar trebui sa tinem cont pentru a avea clasa energetica A?

  1. In consumul anual specific de energie din surse neregenerabile (kWh/m2/an) trebuie sa fie zero. Aceasta insemana mai exact sa ne producem singuri energia. Din pacate aceasta prima masura inseamna achizitionarea unor echipamente care nu costa tocmai putin. Din fericire datorita randamentului foarte bun putem discuta si de amortizari ale investitiilor si sub 10 ani.
  2. Tipul iluminatului existent si anume iluminat cu ajutorul becurilor cu incandescenta ar trebui inlocuit obligatoriu cu unul de tip fluorescent.
  3. Automatizarea totala a instalatiei de incalzire si de consum a apei calde de consum. Ce inseamna aceasta:
  4. montarea robinetilor cu termostat pe racordul corpurilor de incalzire;
  5. montarea debitmetrelor pe racordurile de apa calda si apa rece si a gigacalorimetrelor;
  6. asigurarea calitatii aerului interior prin ventilare hibrida.

Pe langa masurile de mai sus in obtinerea celei mai eficiente clase economice avem nevoie si de masurile pe care o parte din noi le cunoastem, si anume:

Locuinta ta in ce clasa energetica se incadreaza? Pentru a imbunatati clasa energetica a locuintei tale comanda un audit energetic si noi vom veni cu recomandari concrete.