Certificatul energetic: act birocratic nedorit sau un act extrem de util?

Tot mai multe persoane considera ca certificatele energetice sunt pur si simplu un act birocratic in plus fara o valoare foarte mare. Toata aceasta impresie porneste de la faptul ca proprietarul sau vanzatorul unei locuinte nu inteleg decat ca trebuie sa plateasca in unele situatii si cateva sute de lei pentru a i se elibera un certificat energetic. In Romania certificatul energetic este considerat, din pacate doar o formalitate obligatorie. Foarte multi beneficiari sau chiar mai grav cumparatori de locuinte nu se uita pe acest certificat energetic nici macar din curiozitate.

 

Dar oare care este adevarul despre acest act?

Din pacate foarte putine persoane se documenteaza cu privire la ce reprezinta cu adevarat acest document tehnic si cat de important este ca locuinta pe care o cumpara sa fie cat mai aproape de clasa energetica A.

Certificatul energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera cumparatorului informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la parametri optimi. Certificatul energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire de clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa G cu o eficienta redusa.

Certificatul energetic ar trebui sa reprezinte un atu extrem de important in momentul in care ne dorim sa cumparam sau sa inchiriem o locuinta, asta daca nu dorim sa platim si cu pana la 100 % mai mult la factura pentru incalzire. Cei mai multi, in Romania din categoria celor interesati de performanta energetica a cladirii sunt cei care inchiriaza spatii de birouri. A devenit un trend ca marile corporatii sa inchirieze spatii de birouri in asa numitele cladiri verzi. Tocmai de aceea tot mai multi dezvoltatori imobiliari pun accent pe constructia de astfel de locuinte.

Ar trebui ca tot mai multi proprietari sau vanzatori sa foloseasca in procesul de negociere “unealta” energetica inca de la prima intalnire sau chiar in anuntul scris de vanzare sau chiar inchiriere.

Sfatul nostru este acela de a va uita cu multa atentie si la acest act denumit certificat de performanta energetica inainte de a cumpara sau inchiria o locuinta.

Solicita chiar azi un audit energetic!