Astăzi, prezentăm al cincilea program de investiții care este finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – și anume Programul de locuințe.
Avem două obiective: asigurarea necesarului de fond locativ pentru toate categoriile de solicitanți (tineri, chiriași, evacuați, categorii defavorizate și romi), iar al doilea obiectiv, asigurarea confortului termic pentru fondul imobiliar construit.
Ca și măsuri, construcția de locuințe prin programele derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și reabilitarea termică în vederea creșterii eficienței energetice.
Obiectivul 1 – locuințe. În 2015, vor fi peste 5.700 de locuințe în execuție, dintre care peste 2.800 vor fi finalizate în anul 2015, în valoare de peste 70 de milioane de euro. Dintre acestea, cel puțin 2.000 de locuințe pentru tineri prin ANL, 154 de locuințe pentru romi (tot prin ANL), 303 locuințe sociale și 342 locuințe pentru chiriași și evacuați.
Locuințe pentru romi sunt 280 în execuție, dintre care 154 se vor finaliza în 2015. Este pentru prima dată când se realizează un program destinat special pentru construcții de locuințe pentru romi, locațiile au fost identificate împreună cu Agenția Națională pentru Romi – sunt localitățile prezentate în slide, solicitările au venit de la autoritățile locale împreună cu/de la Agenția Națională pentru Romi, au fost aprobate și s-a început efectiv execuția acestor locuințe.
Locuințe sociale în 2015 vor 1.454 în execuție, dintre care cel puțin 303 vor fi finalizate în 2015. Au fost aprobate solicitările care au fost transmise de către autoritățile locale, solicitările care au îndeplinit toate condițiile legale. Pentru chiriașii evacuați, în execuție sunt 718, dintre care 362 se vor finaliza în 2015, în localitățile care sunt prezentate și localitățile care au transmis aceste solicitări și care au îndeplinit toate condițiile legale.
De asemenea, vreau să vă prezint care este situația în cadrul programului de economisire și creditare, în sistem colectiv pentru domeniul locativ, conform Ordonanţei 99/2006 – mai cunoscută ca legea privind prima de stat – este vorba despre un program în care beneficiarii pot utiliza suma economisită, precum și prima acordată de la bugetul de stat, doar în scop locativ, în construcții de locuințe, reamenăjări, extindere, modernizare sau reabilitare sau consolidare a locuințelor. Valoarea primei de stat se stabilește la 25% din suma care este depusă la băncile de locuințe, dar nu mai mult de 250 de euro anual. Dar, pe timp de 5 ani de zile, suma care a fost depusă la aceste 2 bănci pentru locuințe a fost păstrată acolo, în fiecare an s-au colectat cel puțin sau maximum 250 de euro. Iar, după 5 ani de zile, banii respectivi, precum și eventual un credit pe care băncile îl pot acorda în condiții mult mai avantajoase decât condițiile de piață, se poate să fie folosiți pentru domeniul locativ. Ce vreau să vă prezint? Că, în perioada 2005 – 2012, era o medie de aproximativ 80.000 de beneficiari ai programului pe an. Începând cu 2013, programul a fost mult mai bine gestionat și s-a triplat numărul de beneficiari – acum vorbim de un total de 1.415.000 de beneficiari care folosesc acest program, și se pare că numărul va fi în creștere, pentru că este un program foarte util pentru familiile care îl folosesc – și vorbim de 1.415 beneficiari, la care putem adăuga și ceilalți membri ai familiei.
Eficiență energetică: în 2015, vom reabilita peste 1.300 de blocuri de locuințe. Deci, practic, peste 63.000 de apartamente vor fi reabilitate termic: 52.526, prin Programul Operațional Regional, și 11.000, prin bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Vreau să vorbim despre locuințele de serviciu. Din păcate, în România, nu mai există o legislație clară, care să poată da posibilitatea ca cineva, o instituție, să poată să construiască locuințe de serviciu. Și există solicitări, firești, pentru acest lucru. Am început deja proiectul de modificare a legii ANL-ului, pentru a putea construi și locuințe de serviciu, în special pentru magistrați, pentru cadrele militare, pentru angajați ai Ministerului de Interne, SRI, precum și alte structuri din sistemul de siguranță națională, pentru medici, pentru profesori, precum și pentru alte categorii care sunt supuse mobilității în interesul serviciului. Este o lege necesară, sunt multe solicitări care au venit, de-a lungul anilor. Nu există acum, repet, o bază legală prin care să se reglementeze regimul de construire sau de alocare a locuințelor de serviciu. Era o prevedere în legea locuinței, dar nu mai există. În total, în anul 2015, vom construi sau reabilita termic peste 60.800 de apartamente, cu o valoare estimativă de 240 de milioane de euro.
Acum, vreau să asistați la semnarea unui contract cu domnul primar de la Ploiești. Și am vrut să marcăm – este contractul cu numărul 5.000 pe fonduri europene, care se semnează aici, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Este un contract tot în domeniul locuințelor, un contract de reabilitare termică, pentru 158 de apartamente din Ploiești – un proiect în valoare de peste 610.000 de euro. Domnul Mușat este director al Agenției de Dezvoltare Regională Trei Sud-Muntenia, iar pe domnul primar de la Ploiești, Iulian Bădescu, îl cunoașteți foarte bine. Vreau să mai spun că, pentru domeniul de eficiență energetică, în următorul exercițiu financiar, în următorul Program Operațional Regional, am alocat 780 de milioane de euro, față de aproximativ 200 de milioane de euro, cât au fost alocate în 2007-2013. Asta înseamnă că vor fi investiții care vor fi mult mai mari decât au fost în acest exercițiu financiar. De asemenea, o noutate față de actualul exercițiu financiar, în următorul program vor fi eligibile toate municipiile și orașele din România. Domnule primar, felicitări, trebuie să finanţaţi proiectul în mod special! (…) Săptămâna viitoare o să prezentăm programul de cadastru, care este un program important şi aşteptat în România. La revedere!
Comunicat Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,