Atat auditarea cat si certificarea energetica a cladirilor se realizeaza de catre auditorii energetici pentru cladiri, atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Auditorii energetici au urmatoarele competente:
A) intocmesc si elibereaza certificatul energetic al cladirilor (Auditori de grad I si grad II);
B) intocmesc si elibereaza raportul de audit energetic, pentru cladiri, in conformitate cu reglementarile tehnice in vigoare la data efectuarii acestora (Auditori de grad I).
Certificatul Energetic – denumit Certificat de performanta energetica al cladirilor
Certificatul se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea/unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia.
Audit energetic al cladirii – totalitate a activitatilor specifice prin care se obtin date corespunzatoare despre profilul consumului energetic existent al unei cladiri/unitati de cladire si, dupa caz, de identificare si de cuantificare a oportunitatilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea solutiilor de crestere a performantei energetice, de cuantificare a economiilor de energie si de evaluare a eficientei economice a solutiilor propuse cu estimarea costurilor si a duratei de recuperare a investitiei, precum si de elaborare a raportului de audit energetic.
Care este diferenta intre Certificat Energetic si Audit Energetic?
- Auditul energetic al unei cladiri este realizat doar de catre un Auditor energetic atestat gradul 1. Doar acesta are competenta de a intocmi si elabora raportul de audit energetic.
- Certificatul energetic al unei cladiri este realizat atat de catre Auditori energetici atestati gradul 1 cat si de catre Auditori energetici atestati gradul 2.
- Auditul energetic este cel mai cunoscut la reabilitarea termica blocurilor de locuinte. In baza raportului de audit se stabileste solutia tehnica de reabilitare termica a blocului.
- Prin audit energetic se analizeaza fezabilitatea economica a investitiei in cresterea clasei energetice pentru constructia auditata.
- Auditul energetic propune pe langa masurile de crestere a clasei energetice si masuri de recuperare a investitiei.