MENIU

MENIU

ANALIZĂ: Prețurile pentru certificatele energetice au scazut cu 50% în 2015, față de 2012

 

Din 2012 până în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, au scăzut cu 50%, potrivit raportului emis de Like Consulting, pentru perioada 2012-2015.

            Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Și pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case și clădiri. Dacă certificatul energetic pentru o casă costa 5 lei/mp, în 2012, auditorii energetici au trebuit să se adapteze la puterea de cumpărare a pieței și la concurența din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scăzut sub 2 lei/mp. De asemenea, și certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puțin în prezent, puțin peste 1 leu/mp, față de 4,5 lei/mp, cât costa în 2012.

            “Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici față de cele percepute în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și față de grila de prețuri recomandată de Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piața ne-a obligat să scădem gradual tarifele, iar la ora actuală prețurile sunt cu peste 50% mai mici față de cele percepute în 2012”, declară Marius Adrian Pănuță, auditor energetic din cadrul Like Consulting. Auditorul energetic atrage atenția asupra faptului că aceste documente au valabilitate zece ani, iar auditorii sunt obligați prin lege să facă inspecția clădirii la fața locului și nu prin telefon. “Proprietarii trebuie să țină cont de faptul că aceste documente sunt foarte importante și sunt valabile zece ani de zile, iar aceștia nu trebuie să accepte ca un auditor energetic să le emită certificatul energetic online sau prin informații despre clădire primite prin telefon. Mulți proprietari sunt încântați de un preț mult sub tariful pieței pe care îl propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul dacă se constată că nu s-a realizat inspecția, iar datele calculate în certificat sunt fictive sau exagerate”, adaugă Dl. Pănuță.

Obligativitatea certificatului energetic a clădirilor este introdusă prin  Legea 159/2013 şi prevede ca “pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii”.

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.

Pentru raportul realizat de Like Consulting au fost consultați auditori energetici atestați din București, Ploiesti, Pitesti, Timisoara, Iasi și Cluj.

infografic22

 

Persoană de contact

Pănuță Marius

Auditor energetic

Like Consulting

Nr. de telefon: 0754470051

E-mail: marius@likeconsulting.ro

ANALIZĂ: Prețurile pentru certificatele energetice  au scazut cu 50% în 2015, față de 2012!